KONCENTRAT JAGODOWY
Zagęszczony sok z owoców czarnej jagody
Koncentrat o ekstrakcie ok 65 Bx przygotowany z zagęszczonego soku z dojrzałych jagód. Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się intensywną barwą, jest klarowny.

KONCENTRAT JABŁKOWY
Sok zagęszczony z jablek o ekstrakcie ok 70 Bx . Ma smak i zapach typowy dla soku z jabłek. Koncentrat jest koloru bursztynowego, ponadto jest klarowny, nie zawiera zanieczyszczeń pochodzenia organicznego i nieorganicznego.
Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

KONCENTRAT ARONIOWY
Zagęszczony sok z owoców aroni o ekstrakcie ok 65 Bx . Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się intensywną barwą, stąd jest często wykorzystywany do zabarwiania produktów spożywczych.
Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający produkty spożywczy.

KARMEL 301
Karmel amoniakalny E150c
Karmel 301 jest przeznaczony do barwienia środków spożywczych i napojów. Jest to gęsty płyn o intensywnym kolorze brązowo- brunatnym. Stosowany do szeregu produktów spożywczych m.in. do napojów, wyrobów piekarniczych, sosów, czekolad itd. Chętnie używany w piwach i napojach na bazie piwa – nie powoduje zmętnień.
W zależności od tego jak intensywną barwę chce się uzyskać. Zalecane przeprowadzenie prób technologicznych.

FERMOLAGER W
Drożdże piwne dolnej fermentacji
Suche drożdże przeznaczone do fermentacji dolnej. Wyselekcjonowane drożdze do produkcji piwa typu Pils lub Lager, zostały stworzone na jednym z niemieckich uniwersytetów. Cechuje je
- doskonała szybkość sedymentacji,
- wytwarzanie charakterystycznych estrów,
- odpowiednia redukcja diacetylu w zależności od temperatury.
100-120 g/hl, w niższych temperaturach do 250 g/hl.
Zalecana temperatura fermentacji dla piw jasnych 10-15 °C w zależności od tego jaki profil smakowy chce się uzyskać.

FERMO - ALE
Drożdże piwne górnej fermentacji
Suche drożdże przeznaczone do górnej fermentacji. Wyselekcjonowane w Wielkiej Brytanii drożdże przeznaczone są do produkcji piwa typu Ale i innych piw fermentacji górnej.
Szczep cechuje:
- doskonała szybkość fermentacji,
- wytwarzany aromat jest neutralny, lekko estrowy, co podkreśla chmielowy charakter piwa
Standardowe wynosi 60-100 g/hl. Im niższa temperatura, tym wyższa zalecana doza w g/hl.
Standardowa temperatura fermentacji wynosi pomiędzy 16 a 22°C.

WĘGIEL AKTYWNY FA
Węgiel aktywowany do korekty barwy
Jest to węgiel pochodzenia roślinnego; charakteryzuje się bardzo dużą powierzchnią dzięki czemu jest doskonałym adsorbentem wielu związków chemicznych. Węgiel FA jest aktywowany chemicznie w taki sposób by w szczególności selektywnie adsorbował związki odpowiadające za kolor w napojach. Maksymalne dozowanie to 50-100 g/hl.
Zastosowanie do korekty barwy, do poprawy smaku, zapachu i likwidacji obcych posmaków w piwie, winie i sokach oraz do usuwania zmian oksydacyjnych

Activit
Wieloskładnikowa pożywka do drożdży
ACTIVIT jest pożywką do drożdży składającą się m.in z soli amonowych, inaktywowanych drożdży i tiaminy. Stosuje się ją gdy fermentacja alkoholowa spowolniła a także w celu uzyskania szybkiej fermentacji gdy wymagany poziom azotu jest niedostateczny.
Pożywka ma korzystny , dwutorowy wpływ:
- pochłania krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą hamować fermentację
- dostarcza sterole i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędnymi prekursorami w utrzymaniu żywotności drożdży.
- tiamina jest niezbędna dla wzrostu drożdży.
Niedobór tej witaminy może spowolnić lub nawet zatrzymać fermentację.
Zapobiegawczo lub w trakcie fermentacji: 20-40 g/hl
Wznowienie fermentacji: 40-50 g/hl (dodać do wina przed dodaniem drożdży). Maksymalna dopuszczalna dawka: 50 g/hl.
Pożywkę rozpuścić w winie lub moszczu (w stosunku 1:10) i dodać do nastawu.
