Wieloskładnikowa pożywka do drożdży

ACTIVIT jest pożywką do drożdży składającą się m.in z soli amonowych, inaktywowanych drożdży i tiaminy. Stosuje się ją gdy fermentacja alkoholowa spowolniła a także w celu uzyskania szybkiej fermentacji gdy wymagany poziom azotu jest niedostateczny.

Pożywka ma korzystny , dwutorowy wpływ:

  • pochłania krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mogą hamować fermentację
  • dostarcza sterole i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędnymi prekursorami w utrzymaniu żywotności drożdży.
  • tiamina jest niezbędna dla wzrostu drożdży.
    Niedobór tej witaminy może spowolnić lub nawet zatrzymać fermentację.

Zapobiegawczo lub w trakcie fermentacji: 20-40 g/hl
Wznowienie fermentacji: 40-50 g/hl (dodać do wina przed dodaniem drożdży). Maksymalna dopuszczalna dawka: 50 g/hl.

Pożywkę rozpuścić w winie lub moszczu (w stosunku 1:10) i dodać do nastawu.