KONCENTRAT CYTRYNOWY
Zagęszczony sok z cytryn
Koncentrat soku cytrynowego. Naturalny, niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiany. Ma smak i zapach typowy dla produktu, mocno kwaśny. Używany do produkcji napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo, czynnik dokwaszający.

ŻELATYNA
Żelatyna do klarowania
Zelatyna spożywcza 100 Bloom przeznaczona do klarowania win, soków. Substancja otrzymana na drodze częściowej hydrolizy wiązań peptydowych białka kolagenu.
Krystaliczny związek o słomkowej barwie. Żelatyna poprawia stabilność fizykochemiczną win, stosuje się ją do usunięcia niepożądanych tanin i antocyjanów, a także nadmiaru polifenoli.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym, do klarowania soków, win, cydrów, moszczów.

WĘGLAN WAPNIA
Węglan wapnia E 170 (kreda)
Węglan wapnia – nieorganiczny związek chemiczny o wzorze CaCO 3 jest białym proszkiem. Jest szeroko stosowany w przemyśle. W branży spożywczej używany jako utwardzacz, środek nadający barwę, wybielacz. Stosowany jest również w technologii oczyszczania m.in. wody jak środek zwiększający zasadowość.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym i innych

SODA OCZYSZCZONA
WODOROWĘGLAN SODU E 500b
Wodorowęglan sodu, nazywany również kwaśnym węglanem sodu o wzorze chemicznym NaHCO 3 jest białym proszkiem. Ma on wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Używany jako dodatek regulujący pH, jako główny składnik proszku do pieczenia, składnik napojów musujących w proszku oraz tabletek. Stosowany jest również jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć, oraz do zmiekczania wody.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym i innych.

LUDOX PX-30 F
Zol krzemowy
Zol krzemowy LUDOX PX-30 F to 30% kwas krzemowy w formie koloidalnej. Cząsteczki tej substancji mają dużą powierzchnie właściwą oraz wysoką gęstość ładunków elektrycznych na powierzchni przez co optymalnie klarują wina, soki owocowe i inne napoje. Zol dobrze sprawdza się przy klarowaniu wspólnie z bentonitem i żelatyną. Ułatwia filtracje, zwiększa stabilność na zmętnienia wtórne.
Ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, do klarowania soków, win, cydrów, moszczów.

KWASEK CYTRYNOWY
Kwas cytrynowy uwodniony E330
Kwas cytrynowy o wzorze chemicznym C 6 H 8 O 7 · H 2 O jest bezwonnym, krystalicznym proszkiem o barwie białej. Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, oraz przeciwutleniacz, często także jako substancja myjąca.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

KONCENTRAT WIŚNIOWY
Zagęszczony sok z wiśni
Koncentrat soku wiśniowego o ekstrakcie ok 65 Bx. Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się intensywną barwą, jest klarowny.
Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo.

KONCENTRAT Z CZERWONYCH WINOGRON
Produkt otrzymany z koncentracji 100% soku winogronowego do ok 65 Bx. Ma smak i zapach właściwy dla danego owocu. Bez sztucznych dodatków i aromatów. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie. 1 kg koncentratu powstaje z 4-5 kg świeżych owoców.
Zastosowanie do napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

KONCENTRAT POMARAŃCZOWY
Zagęszczony sok z pomarańczy
Koncentrat soku pomarańczowego o ekstrakcie ok 65 Bx. Niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiany. Ma smak i zapach typowy dla produktu, bez obcych posmaków.
Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo.

KONCENTRAT MALINOWY
Zagęszczony sok z malin
Koncentrat o ekstrakcie ok 65 Bx przygotowany z soku malinowego. Niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiony. Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się piękną barwą, jest klarowny.
Zastosowanie do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo, zapachowo i w barwę.
