KONCENTRAT CYTRYNOWY

Zagęszczony sok z cytryn

Koncentrat soku cytrynowego. Naturalny, niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiany. Ma smak i zapach typowy dla produktu, mocno kwaśny. Używany do produkcji napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo, czynnik dokwaszający.


ŻELATYNA

Żelatyna do klarowania

Zelatyna spożywcza 100 Bloom przeznaczona do klarowania win, soków. Substancja otrzymana na drodze częściowej hydrolizy wiązań peptydowych białka kolagenu.
Krystaliczny związek o słomkowej barwie. Żelatyna poprawia stabilność fizykochemiczną win, stosuje się ją do usunięcia niepożądanych tanin i antocyjanów, a także nadmiaru polifenoli.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym, do klarowania soków, win, cydrów, moszczów.


WĘGLAN WAPNIA

Węglan wapnia E 170 (kreda)

Węglan wapnia – nieorganiczny związek chemiczny o wzorze CaCO 3 jest białym proszkiem. Jest szeroko stosowany w przemyśle. W branży spożywczej używany jako utwardzacz, środek nadający barwę, wybielacz. Stosowany jest również w technologii oczyszczania m.in. wody jak środek zwiększający zasadowość.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym i innych


SODA OCZYSZCZONA

WODOROWĘGLAN SODU E 500b

Wodorowęglan sodu, nazywany również kwaśnym węglanem sodu o wzorze chemicznym NaHCO 3 jest białym proszkiem. Ma on wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Używany jako dodatek regulujący pH, jako główny składnik proszku do pieczenia, składnik napojów musujących w proszku oraz tabletek. Stosowany jest również jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć, oraz do zmiekczania wody.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym i innych.


LUDOX PX-30 F

Zol krzemowy

Zol krzemowy LUDOX PX-30 F to 30% kwas krzemowy w formie koloidalnej. Cząsteczki tej substancji mają dużą powierzchnie właściwą oraz wysoką gęstość ładunków elektrycznych na powierzchni przez co optymalnie klarują wina, soki owocowe i inne napoje. Zol dobrze sprawdza się przy klarowaniu wspólnie z bentonitem i żelatyną. Ułatwia filtracje, zwiększa stabilność na zmętnienia wtórne.

Ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, do klarowania soków, win, cydrów, moszczów.


KWASEK CYTRYNOWY

Kwas cytrynowy uwodniony E330

Kwas cytrynowy o wzorze chemicznym C 6 H 8 O 7 · H 2 O jest bezwonnym, krystalicznym proszkiem o barwie białej. Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości, oraz przeciwutleniacz, często także jako substancja myjąca.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.


KONCENTRAT WIŚNIOWY

Zagęszczony sok z wiśni

Koncentrat soku wiśniowego o ekstrakcie ok 65 Bx. Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się intensywną barwą, jest klarowny.

Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo.


KONCENTRAT Z CZERWONYCH WINOGRON

Produkt otrzymany z koncentracji 100% soku winogronowego do ok 65 Bx.  Ma smak i zapach właściwy dla danego owocu. Bez sztucznych dodatków i aromatów. Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie. 1 kg koncentratu powstaje z 4-5 kg świeżych owoców.

Zastosowanie do napojów bezalkoholowych i alkoholowych.


KONCENTRAT POMARAŃCZOWY

Zagęszczony sok z pomarańczy

Koncentrat soku pomarańczowego o ekstrakcie ok 65 Bx. Niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiany. Ma smak i zapach typowy dla produktu, bez obcych posmaków.

Do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo i zapachowo.


KONCENTRAT MALINOWY

Zagęszczony sok z malin

Koncentrat o ekstrakcie ok 65 Bx przygotowany z soku malinowego. Niekonserwowany chemicznie, niedosładzany, niedobarwiony. Ma smak i zapach typowy dla użytych owoców. Koncentrat charakteryzuje się piękną barwą, jest klarowny.

Zastosowanie do napojów bezalkoholowych i alkoholowych, do produkcji dżemów, soków i innych przetworów owocowych; jako dodatek wzbogacający smakowo, zapachowo i w barwę.